Windows 11 ile kullanıcılar birçok yenilik ile karşılaşacaklar.
Başlat Menüsü ve Araç Çubuğu
Bugüne kadar kullanılan sürümlerden en farklı özelliği Başlat menüsü diyebiliriz. Microsoft bu sefer Windows sürümlerinde klasik hale gelen sol tarafa sabitlenmiş “Başlat Menüsü” nü, araç çubuğunun ortasına almış. Mac kullanıcıları için bu özellik aşina gelecektir.
Microsoft değişiklik sevmeyenleri de düşünerek Başlat Menüsü istediğiniz konuma taşıma imkanını da unutmamış. İkonların biraz daha aralıklı bırakılması da dokunmatik ekran kullananların doğru uygulamayı çalıştırmalarını kolaylaştırmak için ayarlanmış gibi duruyor.
Ekranın (Pencerelerin) Bölümlenmesi
Windows 11 ile gelen en kullanışlı değişikliklerden biri de pencerelerin ekrandaki dağılım ayarları. Aynı anda açık olan uygulamalar veya tarayıcı pencereleri ekranda ikili, üçlü veya dörtlü bölümlere dağıtılıp gösterilebiliyor. Aynı zamanda bu uygulamaların hangisinin üzerine gelirseniz onun üzerinde çalışmaya imkan veren bu özellik oldukça kullanışlı.
İkonlar (Icons)
Windows 11 de hem pencereler hem de ikonlar daha yuvarlak hatlara sahip hale gelmiş. Daha hoş bir görsellik sağlanmış.
Microsoft Teams
Covid nedeniyle hayatımıza giren ve popüler olan online eğitim ve toplantı uygulamaları, Microsoft’u da bu alanda adım atmaya itmiş görünüyor. Microsoft Teams uygulaması toplantılarınız için size kolaylık sağlamak için standart olarak Windows 11 ile kullanımınıza sunulacak.
Windows 11 ve Xbox
Xbox oyuncuları Microsoft Hesabı sayesinde Windows 10 yüklü bilgisayarlarda oyunlarına erişebiliyordu. Windows 11 de bu özellik geliştirilerek daha iyi deneyim yaşama olanağı sunuluyor.
Xbox oyunlarında bulunan otomatik HDR özelliği Windows 11 kullanıcılarına da sunuluyor. Oldukça etkileyici olan bu görüntüler, bilgisayarınızda yaşadığınız oyun keyfini üst seviyeye taşıyacak.
Ekran Özellikleri ve HDR
Windows 11’de gece ekranı ayarları da diğer ekran ayarları da daha derli toplu ve kolay ulaşılabilir hale getirilmiş. Ekran seçeneklerine ayarlar sekmesinden ulaşabilir ve kolayca yönetebilirsiniz. HDR, gece modu, ekran çözünürlükleri ve diğer özelliklerin hepsi bir arada sunuluyor.
Çoklu Masaüstü Özelliği
Windows 10’da da mevcut olan olan bu özellik Windows 11 ile daha kolay ulaşılabilir hale getirilmiş. Oldukça kullanışlı olan bu özellik araç çubuğundaki tek bir buton yardımıyla kontrol edilebiliyor. Masaüstlerini istediğiniz kadar çoğaltabilir, arka planlarını ve adlarını değiştirebilirsiniz. Varsayılan olarak açılan her yeni masaüstü, Masaüstü 1, Masaüstü 2… şeklinde isimlendiriliyor.
Windows 11 ve Yapay Zeka
Arama çubuğuna getirilen gelişmiş yapay zeka özelliği arama esnasında daha etkili ve doğru sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olacak.
Sesle Yazı Yazma Özelliği
Windows 10’da da bulunan bu özellik Windows 11 sürümünde biraz daha kolay ulaşılabilir hale gelmiş ve yetenekleri artırılmış. Windows + H tuşlarına birlikte basılarak sesle yazdırma aracı çalıştırılabiliyor.
Bu aracın ayarlarına girerek otomatik noktalama işareti koyması sağlanabiliyor. Örneğin konuşurken verdiğiniz araya göre otomatik olarak nokta veya virgül eklenebiliyor.
Windows 11’e Yükseltme Nasıl Yapılacak?
Windows 10 lisansına sahip kullanıcılar yükseltmeye kolayca erişecekler ancak cihazlarının Windows 11’e uyumlu olup olmadığını test etmeleri gerekiyor. Bununla birlikte Microsoft artık Windows 11 ile 32 Bitlik sistemleri artık desteklemeyecek, Windows 11 kullanmak için 64 Bitlik sisteme sahip olmanız gerekiyor.
OneDrive üzerinden yapılan yedekleme ve talimatlar ile sisteminizi kolayca Windows 11’e yükselterek, kullandığınız uygulamaları ve kritik dosyalarınızı kaybetmeden sistem değiştirmek mümkün.
Sistem Güncellemeleri
Windows 11 ile sistem güncellemeleri ve güvenlik yamaları daha kısa aralıklarla gerçekleşecek. Her yıl bir güncelleme alacağı belirtilen Windows 11 bu sayede daha güvenilir olacak ve daha yüksek performans ile çalışacak.
Windows 11 Sistem Gereksinimleri
Windows 11 işletim sistemini çalıştıracak minimum sistem özellikleri;
- İşlemci; Uyumlu bir 64 Bit veya SoC çip üzerinde sistem denilen özellikte ve en az iki çekirdek veya üstü ve en az 1 GHZ ve üstü hızında işlemciye ihtiyacınız olacak.
32 Bit işlemciler Windows 11’ e uyumlu değildir. - Bellek; En az 4 GB RAM
- Depolama Alanı; En az 64 GB disk alanı
- Ekran Kartı; Directx 12 destekleyen grafik kartına ihtiyacınız olacak.
- Ekran Boyutu; En az 9 inch boyutunda ve 720p özellikli ekrana ihtiyacı var.
- Sistem Üretici Yazılımı; UEFI, güvenli ön yükleme özellikli sistem üretici yazılımı.
- TPM; Güvenilir Platform Modülü TPM Sürüm 2.0
- Hesap; Microsoft Hesabı ve İnternet Bağlantısı olmadan Windows 11 yüklemeniz mümkün değil. Öncelikle bir Microsoft hesabı edinmelisiniz.
Bunların yanında Windows 11 de sunulan bazı özellikleri kullanabilmeniz için de bazı ilave donanım özelliklerine de sahip olmanız gerekiyor. Bunlar ise;
- Xbox oyunlarını rahatça oynamanızı sağlayan Direct Storage özelliğini kullanabilmek için DirectX 12 GPU NVMe SSD disk.
- Otomatik HDR özelliğini kullanabilmek için HDR destekli bir monitör.
- Hızlı internet ihtiyacına yönelik 5G destekli modem.
Windows 11 Sürümleri
Windows 11’de de Home ve Pro sürümleri olacak.
Bu arada Windows 10’da hangi sürüme sahipseniz güncelleme (yükseltme yaparak) yine aynı sürümde Windows 11 kullanıcısı olacaksınız.